Peter Donkersloot

Peter Donkersloot werd geboren op 8 april 1959 in Arnhem. Na zijn studie aan de Arnhemse Kunstacademie was Peter freelance illustrator voor diverse uitgeverijen en reclamebureaus. In zijn vrije tijd schilderde hij. Eind 1987 ontdekte hij dat het werk en de ambitie om te schilderen niet meer samen gingen. Peter dwong zichzelf om een beslissing te nemen.

Peter schildert volgens de oude ‘laag over laag’ traditie. Transparante lagen over elkaar geven de schilderijen meer diepte en de kleuren zijn warmer. Dit kan niet worden bereikt door kleuren direct uit de tube.

De oude meesters werkten op dezelfde manier met zelfgemaakt verf op olie basis. Door het langzame drogen moesten zij weken wachten voordat ze een extra laag konden toevoegen. Dit is de reden waarom veel kunstenaars nu werken met het sneldrogende acryl (op basis van water) om dezelfde effecten te bereiken.

Donkersloot maakt ook gebruik van zeefdrukken van de schilderkunst van de oude meesters, die hij geheel of gedeeltelijk bedekt, met het oog op het ‘origineel’ te transformeren tot een nieuw, modern schilderij.

Peter Donkersloot over zichzelf:

‘Ik heb altijd het idee gehad dat, wanneer alles zou mislukken, ik terug kon gaan in de reclamebusiness, hoewel ik wist dat dit nooit zou gebeuren. De aard van de kunst is om aan het publiek te tonen wat de kunstenaar doet, waarover hij droomt of wat hem wakker houdt. Toen ik dat herkende, wist ik dat ik nooit terug zou keren naar mijn vroegere beroep. Elke vorm van kunst wordt geleid door de gedachte: Here, wie ben ik dat ik dit mag doen? Als je het goed doet, zal je worden beloond door een volwassen publiek en dat geeft je een bepaalde status in het leven. Dat is de ultieme positie voor een kunstenaar! Mijn ambitie was om de beste artiest in de wereld te worden, maar een kwalificatie als deze bestaat niet. Niemand kan dat objectief beslissen, want hier zijn geen normen voor. Misschien dat ik probeer het ultieme schilderij te maken, het schilderij dat niet in woorden beschreven kan worden. Er moet een podium zijn waar woorden stoppen en het schilderij begint. Zonder twijfel is het nonsens om erover te praten. Als ik dit zou kunnen uitleggen, zou de kunst van het schilderen overbodig worden. Het is de mindset die niet kan worden bereikt met verbale communicatie. Dat is mijn zoektocht! ‘

Peter staat vooral bekend om zijn iconische portretten van bekende acteurs en muzikanten zoals de Godfather, Marilyn Monroe, Sophia Loren en de Rolling Stones. Naast deze portretten schildert hij ook landschappen, dieren en stadsgezichten.