Herman Brood

Nederlandse popster die het motto ‘sex, drugs & rock ’n roll’ heeft gehanteerd. Herman Brood speelt een tijdje als pianist bij Cuby & The Blizzards. Maar met zijn Wild Romance breekt hij in 1978 door. Hij scoort 10 Top 40 hits. Met Hennie Vrienten (Doe Maar) scoort hij begin 1984 een Top 10 hit met ‘Als je wint’. Behalve muzikant is Brood ook geliefd als illustrator en schilder.

Jeugd

Herman Brood is geboren (5november 1946) en getogen in Zwolle. Hij is absoluut geen uitblinker op school; Herman zit liever in het fabriekje van zijn vader op een piano te spelen.

The Moan

Op de kunstacademie, waar Herman in 1964 heen gaat, voelt hij zich meer thuis. Hij richt daar het bandje The Moan op. De groep verzorgt een aantal optredens voor Amerikaanse militairen in (toen nog) West-Duitsland. Drie jaar later voegt hij zich bij de band Cuby & The Blizzards.

Drugs

Al ten tijde van The Moan slikt Brood weleens een pilletje, maar zijn drugsgebruik wordt steeds excessiever. Als de platenmaatschappij daar lucht van krijgt, wordt hij uit de band gezet. De periode die daarop volgt, staat vooral in het teken van drugs, inbraak en porno.

Reunie

Het Vara programma Nederpopzien zendt een reunie uit van Cuby & The Blizzards en Brood is van de partij. Vanaf dat moment raakt Herman weer betrokken bij allerlei muzikale projecten. Even speelt hij mee in de band Vitesse, maar na het debuutalbum in 1975 pakt hij alweer zijn biezen.

Manager

Als cafébaas Koos van Dijk op een dag de helpende hand toesteekt als Brood zijn injectienaald aan het zoeken is, groeit er een band tussen die twee. Van Dijk wordt Broods manager en onder zijn hoede wordt de band Herman Broos & His Wild Romance opgericht.

Succes

Het debuutalbum ‘Street’ (1977) wordt goed ontvangen. ‘Saterday Night’, een single van het tweede album Shpritz (1978) wordt een grote hit. Het succes ontaardt in filmprojecten en een Amerikaanse tournee.

Breakup

De Amerikaanse tournee wordt geen succes en het nieuwe album ‘Go Nutz’ (1980) wordt met de grond gelijk gemaakt. Reden genoeg om ermee op te houden. Brood treedt in 1985 in het huwelijk met Xandra Janssen en samen krijgen ze 2 kinderen en een aangenomen dochter.

Schilderen

In het schilderen heeft Brood een nieuwe passie gevonden. Hij werkt op groot formaat en gebruikt primaire kleuren (blauw, rood, geel). Zijn signatuur ‘Brood’ (meestal in zwart) is zijn handelsmerk.

Harddrugsgebruiker

Brood is de beroemdste harddrugsgebruiker van Nederland en geniet met volle teugen van de aandacht die hij krijgt. De ‘Knuffeljunk’ haalt vaak het nieuws door zijn ongezouten uitspraken over sex en drugs.

Zelfmoord

Hoe wel hij gezien wordt als een medisch wonder, krijgt het drugsgebruik toch langzaam vat op de gezondheid van Herman. Hij blijft Magere Hein een stapje voor en springt in 2001 van het Hilton Hotel in Amsterdam. Met de zelfmoord neemt Brood op typerende wijze afscheid van het aardse: verrassend en shockerend.